Leker Med Min Son

Ett experiment tvingas nostalgi och tvivelaktiga föräldraskap

Det är en den klassiska Steve Martin bitars från En Vild och Galen Kille…“jag fick en stor smutsiga trick som du kan spela på en tre-årig kille… När du är runt honom, prata fel. Så nu är det som om hans första dag i skolan och han höjer sin hand, ” Kan jag mambo dogface till banan patch?'”


jag är inte säker på om det är en bra idé att ta föräldraskap råd från 1970-talet standup album, men att det alltid är meningsfullt för mig.
Om du har ett barn, varför är inte utföra experiment på dem? Det är som att köra experiment på en liten klon av dig själv! Och nästan alltid är förmodligen juridiska.
Det är en besvikelse hur många människor som har barn och missa detta gyllene tillfälle, brukar vänta tills de är i tonåren för att börja spela mindgames med dem.
Innan min son föddes 2004, var jag beredd. Jag skulle spånade en lång lista av sociologiska och psykologiska experiment med vänner och medarbetare, redo att släppa lös min inre Milgram på min ofödda avkomma.
Min ursprungliga plan var att låta honom tro att han bodde i en datorsimulering , men tyvärr, min fru lade in sitt veto mot det. Och andra potentiellt skadliga, men rolig, livsförändrande scenarier.
Men jag lyckades smyga in en i alla fall.
jag är född 1977, samma år som Atari 2600 släpptes och ett år innan Space Invaders. Jag hade turen att födas in i den gyllene åldern av arkad spel , och spelas upp genom varje efterföljande generation som växte jag upp.
Min son Eliot föddes 2004 — det år av Half-Life 2, Doom 3, och lanseringen av Nintendo DS. När han var född, tv-spel var en $26B industri.
jag älskar spel, och att jag verkligen ville Eliot att älska och uppskatta dem också. Så här blev mitt experiment:Vad händer när en 21-talet kid spelar genom video game historia i kronologisk ordning?


Start med arkad klassiker och Atari 2600, från Asteroider till Zaxxon. Efter ett år, gå vidare till 8-bitars eran med NES och Sega-klassiker. Nästa år, SNES, Game Boy, och klassiska PC-äventyr spel. Sedan PlayStation och N64, Xbox och GBA, och så vidare tills vi fångat upp den moderna eran av spel.
Skulle det barnet att bättre uppskatta moderna oberoende spel som inte har budgeten för AAA vidunder som Öde och Call of Duty? Skulle de uppskatta retro estetiska, eller bara tycker det ser skit?
Eller skulle de bara växa upp och tro att video game technology flyttade i rasande fart när de var barn, och smällde att upphöra så snart de kom upp i tonåren?
På Eliots fjärde födelsedag, jag startade honom med en Pac-Man-plug-and-play-TV-spelet laddas med arkad klassiker — Galaxian (1979), Rally-X (1980), Bosconian (1981), dig Dug (1982), och naturligtvis, Pac-Man (1980) och tre uppföljare, Super Pac-Man (1982), Pac-Man Plus (1982) och Pac & Pal (1983).
Fram till det ögonblick han plockade upp joystick, en del av mig i hemlighet fruktade att han skulle ha något intresse av det.
I dagarna som leder upp till hans födelse, skulle jag skaka vaken i en kall svett från mardrömmar av att höja en sex år gammal idrottsman, och bad mig att gå ut för att spela fotboll eller baseball eller några andra fruktade fysisk aktivitet.
Krisen avvärjdes.
Han fick bättre snabbt. Sex veckor senare, han slog min höga poäng i dig Dug och regelbundet komma till högre stadier av Pac-Man och dess uppföljare.
jag plockade upp en annan plug-and-play-TV-spel — Ms. Pac-Man, Galaga, Mappy, Pole Position, och Xevious — och vi spelade igenom spelet tillsammans.
När vi fick uttråkad av dem, vi mötte upp min gamla Atari 2600, och vi spelade igenom min insamling av lo-fi-pärlor som Asteroider, Kaboom!, Äventyr, kamp, och (ja) E. T., men de flesta inte håller sig väl.
Det var dags att gå vidare till nästa generation.
Fyra månader in i experimentet, med Eliot inte ens 4 1/2 år, vi hade hoppat på 8-bitars eran.
jag laddade upp en emulator och vi började arbeta oss igenom NES canon.
På första, han satt i mitt knä och vi turades om att spela. Vanligtvis, han skulle ta kontrollerna, men jag skulle gå i för svåråtkomliga delar.
Från 5 års ålder, han kunde slå vissa delar av måttligt svåra plattformsspel som Super Mario 3.
Av 6 år, han slog hela spel på sin egen. Han slutade på The Legend of Zelda på hans hand, och sedan avslutade den mycket svåra andra uppdrag med några kartläggning hjälp.
Vi hade avslutat Super Mario Bros. 1-3, Mega Man 1-6, Castlevania 1-3, Rygar, Contra, och Duck Tales.
Det var dags att gå upp igen.
jag har aldrig ägt ett Super Nintendo eller Nintendo 64 — skulle jag flyttade till PC-spel då så många av dessa spel var något nytt för mig.
Vi spelat igenom Link to the Past och Super Mario World, och upptäckte en del mindre kända pärlor tillsammans, som blev all-time favoriter.
i början av 2011, skulle vi flyttade till N64. I början av 3D-eran på konsoler inte ålder samt i mina ögon, men Eliot inte verkar tänka på. Vi slog lysande Ocarina of Time och Majora ‘ s Mask, och föll i kärlek med den kriminellt underskattade Rocket: Robot på Hjul .
när han fyllde sju, Eliot hade samlat alla stjärnor i Super Mario 64.
Efter att vi hoppat direkt till 2000-talet. På PlayStation 2, som vi spelat igenom ICO, Shadow of the Colossus, och den ursprungliga Katamari Damacy, som släpptes samma år som han föddes.
experimentet var komplett.
Denna inställning till allmänt lantmäteri klassiska spel som helt klart hade en inverkan på honom, och påverkat de spel som han gillar nu.
Som synes varje barn i hans ålder, han älskar Minecraft. Inga överraskningar där.
Men han älskar också brutalt svårt spel som utmanar spelare 2-3 gånger i hans ålder, och han är skrämmande bra på dem. Hans favoriter brukar låna egenskaper från roguelikes : förfarandemässigt genererade nivåer, permanent död, inga rädda poäng.
En av hans favorit spel är Spelunky , lätt en av de svåraste spel jag någonsin spelat. Klistra in Tidningen called det “ett spel med “hårda” ristade in sitt väsen.” Jag har aldrig slagit den. Jag kommer nog aldrig att slå det.
En månad efter hans åttonde födelsedag, han slog Spelunky på sin egen.
Men Spelunky är inte som andra spel. Eliot kan ha slagit spelet, men det finns en andra, mycket svårare slut — genom att gå till Helvetet.
Tom Francis förklarar :“för Att slutföra Spelunky, du bara har att överleva 15 slumpmässigt genererade nivåer och sedan lura den sista bossen i att döda sig själv. För att komma till helvetet, men du måste utföra en serie av specifika ritualer i en viss ordning med hjälp av unika föremål som dyker upp på olika ställen varje gång, och sedan besegra bossen i ett särskilt djärvt sätt att använda sin död som en språngbräda till underjorden.”


Det är en av de svåraste saker i spel. Jag bara känner ett par personer som har gjort det. För Tom Francis, var det “svåraste jag någonsin har lyckats i ett tv-spel… Det tog bara 41 minuter, men det tog mig hundratals timmar av lek — och cirka 3000 dödsfall — att lära sig att göra de 41 minuter.”
Tre månader sedan, Eliot slå Spelunky den hårda vägen. Spelets skapare, Derek Yu, tror att han kan vara den yngsta personen som har gjort det.
Efter att ha slagit Spelunky, Eliot var redo för en ny utmaning. Han bad mig att köpa honom ett nytt spel han hittade via YouTube — Kärnkraft Tronen , Vlambeer åtgärder roguelike-som är känd för dess ständiga svårigheter. En vecka senare:
Nuclear Tron, liksom många indie-spel som utvecklats av ett litet team, har en mycket gammal-skola-estetiska:
Och denna, för mig är det mest intressant effekt av experiment.
Eliot är att tidig exponering för spel med begränsad grafik inokulerade honom från flashiga, hyper-realistiska grafik som finns i dagens AAA-spel. Han kan uppskatta retro grafik på sina egna villkor, och fokusera på spelet.
lo-fi-grafik i spel som VVVVVV , FTL , eller Cave Story kan stänga av andra barn i hans ålder, men som mig, han dras till dem.
Min förhoppning är att detta experiment ingjutit en livslång uppskattning för mindre, konstigare, mer intima spel i honom.
Så jag gav min son en snabbkurs i video game historia, komprimera 25 år av gaming historia i ungefär fyra år.
På denna punkt, har du förmodligen antingen tänker jag är ett monster eller en ganska fantastisk pappa. Kanske lite av båda.
Det är okej med mig. Min son är fantastisk, han älskar tv-spel, och mer än något annat, han älskar att leka med mig dem.
är du Redo, spelare två?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply