Min Vita Privilegium.

jag hör dig. Jag får det. Jag var precis som du. Färgblind. Humanist. Vårt blod rinner rött, våra ådror nyanser av blått. “SATSA”, “Svart Historik”, “Positiv särbehandling” alla omvänd rasism dela fred och vidmakthålla föreställningen om vissa undantag var nödvändigt om det var det inte. Jag var precis som du.
Det förolämpat mig. Min första kompis var svart. Mina erfarenheter sa mig att det var kulturella och att förmånen inte var ett faktum. Det var bara ett annat sätt att lägga skulden på mig för det förflutna. Och jag hatade det.
Eftersom jag så gärna ville tro Rodney King. Jag ville oss att få alla. Att sträva efter enighet. Jag ville så desperat för rasism för att vara vår historia. Jag behövde det för att vara.
Så jag hör dig. När man talar om jämställdhet. Jag hör dig. När du tar upp möjligheten. Jag hör dig. När du känner dig kränkt och anklagad och skämmas för att färgen på din hud. Och du tror att det är inte rättvist. Och du vill bara att det ska ta slut. Jag hör dig.
Och jag vet inte hur det är att övertyga dig. Jag vet inte vad som analogi till användning. Eftersom bevis och självklart inte att få igenom. Så jag kommer att använda min vita privilegium att visa det för dig.
Min kastanj hår, melerade ögon barnet föddes till fördel. Min tre år gamla son har mer möjligheter i det här landet än en fyrtio år gammal college-utbildade svart kvinna. Och det är sanningen. Och även med att erkänna att jag dragit. Min acceptans av min fördel sätter mig på en ännu större fördel. Höra. Bara det faktum att jag strävar efter att packa upp lager och ändra din synpunkt gör mig mer gynnade än om jag aldrig pratat om det med dig.
Eftersom jag nu är en vit kvinna som ses som “befriade”, “medveten”, “utbildad”, “varierande”. Jag ses som medkännande och inkännande och progressiva. Jag sett av min vita kamrater och peeps som någon sorts altruistiska bra kvinna för att nå så djupt.
Och som är vitt privilegium. Eftersom en svart kvinna som jag skulle ogillas. Jag skulle bli kallad arg och ilsken och någon som inte tacksam nog för att tiderna har förändrats. Jag skulle göra allt om ras. Jag skulle kunna dra en martyr-kortet och spelar offer. Om jag var en svart kvinna som du inte ens skulle lyssna. Eftersom du inte skulle behöva lyssna. Eftersom det inte skulle ha något med dig att göra. Så jag skulle aldrig få igenom. Och det är vitt privilegium. Att på något sätt när jag som vit kvinna, förklara vitt privilegium för dig, du kan lyssna.
Eftersom det är så det går till. Så lyssna.
Erkänna privilegium är att inte erkänna för att vara en rasist. Det är inte att säga att du är fördomar. Det är inte att förneka din kamp eller dina motgångar eller de resor du har gjort. Att erkänna dina förmånen inte ta bort från allt som du har fått. Att erkänna dina förmånen inte betyder vad du tror att det betyder. Men det betyder något.
Och bekräftar din förmånen är så nödvändigt för dig som det var för mig. Eftersom det är din historia. Det är ditt kulturarv. Det är ditt förflutna och din nutid och din framtid. Det är vad som har format dig och gav dig allt du någonsin har haft och allt du någonsin förlorat och allt du arbetat så hårt för att uppnå. Det är vad gav du alla dina möjligheter.
De möjligheter som byggdes på baksidan av slaveri. Hör mig. Vi offren för människohandel. Vi kan köpas och säljas varje annan liknande egendom. Vi handlade människor som varor. Vi asfalterade vägar och odlade fält och krigat och ammade spädbarn med kedjor av valuta.
Och som var nyligen. Och som betyder något.
Vår Deklaration inte inkluderar alla. Vår Konstitution inte ge jämställdhet. Våra Grundare var inte revolutionerande. Generationer av systematiska sociala orättvisor och slavarbete format detta land. Detta har aldrig varit det land of the free. Det kostar oss något.
Och du kan inte se det. Och du kommer aldrig att se det. Och du kommer aldrig att kunna se det. Och du kommer aldrig att ha det perspektivet. Eftersom ditt arv är olika. Du kommer aldrig att se det. Du kommer aldrig behöva uppleva det. Du kommer aldrig att fullt förstå eftersom du aldrig kommer att behöva för att leva det. Men du kommer alltid leva med fördel av det.
Du ännu inte förstått att den enda anledningen till att du kan vara färgblind är för att du är vit. Du ännu inte förstå att du erbjuds lyxigt att stå här idag och säga att det är alla olika och att saker och ting är inte samma sak bara för att systemet var att ställa upp på det sättet. Du föddes med möjlighet att säga rasism kommer att ta slut om vi bara vill bort det.
Men livet fungerar inte så. Så lyssna:

 • Utbildning
 • Barndom Oskuld
 • en egen bostad
 • Närheten
 • Okänd
 • Vidmakthåller Skillnader i Rättsväsendet
 • Spädbarnsdödlighet
 • Hälso-och Sjukvård
 • Employment/Diskriminering
 • Ägna/Löner
 • om Möjligheter Till arbete
 • Systematiska Sociala strukturer av Ojämlikhet
 • I Rikedom och Fattigdom

Och dessa är bara några. Det finns så många fler att det skulle ta årtionden att visa dig.
Förmånen handlar inte om att anklaga dig för att vara rasist. Förmånen om att be er att titta på de bevis och se skillnaden mellan vithet och svarthet. Privilegium är att veta en fördel .
Förmånen är att erkänna att rasism är strukturella, kulturella och institutionella. Att den förstärker grunden för vår nation genom integrerade fördomar bygger på århundraden av attityder och ideologier som vi gått i arv vi lever med idag. Genom att systematiskt generationer cykler av orättvisa, i varje område av livet, privilegium dominerar spelplanen med ett försprång som började långt innan vi var födda. Det betyder inte att du gjorde något fel. Det betyder bara att det är fel.
Så hör mig. Jag var precis som du.
fram Tills dess att någon visade mig att förneka min privilegium skulle inte få det att försvinna. Individuellt, kan du vill vara färgblind, kollektivt, det fungerar inte på det sättet.
Så lyssna.
att Du inte kommer att se det. Du kommer inte att känna det. Du kommer inte att kunna nå ut och få grepp om det. Och det är just hur du kan veta att det existerar. Eftersom du inte någonsin har att erkänna det om du inte vill. Och bara det faktum att du kan avfärda det? Som jag var?
Ja, det är ett privilegium.
publicerades Ursprungligen på elizabethgrattan.com den 7 November 2014 Sammanställd av Upworthy den 15 januari, 2015 Sammanställd av LiberalAmerica Maj 19, 2015
Elizabeth Grattan är en broadcast talanger och författare som har täckt aktuella händelser, mänskliga intresse och social rättvisa för över tjugofem år. Hon älskar är stark, mild armarna på sin bästa vän, prisvärd blandade röda och hennes dröm, liten människa. Hitta & vän Elizabeth på FB eller följa med på Twitter .

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply