På Dr Martens och Funktionshinder – Medlem Har Berättelser – Medium

kärleksaffär med Dr Martens igång när jag var på jakt efter “cool” på en gigantisk mall St. Louis. I en annars intetsägande butik, jag såg ett par svarta Dr. Martens stövlar som omfattas i flagnande guld glitter. Det gnistrar inte bakas in i materialet, men i stället var limmade alla över stövlar i små, putande cirklar. Glam men punk, robust men nyckfull — dessa stövlar vänt på en dubbel långfingret på konventionen, och naturligtvis var jag tvungen att ha dem.

hela Mitt high school mode estetiska var bäst sammanfattas som “alterna-tonåring” — en Daria-kaliber nedsättande en gång lobbed på mig med en kille i mitt band klass som ändå passar mig till ett T. Till mig, khaki var kryptonit. Istället, jag föredragit något som såg annorlunda ut. Jag plundrade mina föräldrars garderober för slitna vintage-kläder och gamla flanell skjortor och bar överdimensionerade band T-skjortor med jeans eller manchestrar. Vid andra tillfällen, jag rockade förorts-konstigt mode, som fisknät med en knälång svart spets klänning som fick mig att se ut som en Stevie Nicks i utbildningen.

med andra ord, dessa glitter-spangled Dr Martens var den ultimata konstigt-girl accent pjäs, något som skulle få mig att se vilt skiljer sig från alla andra i min skola.

Extatisk vid tanken, jag har provat dem på — eller, mer exakt, jag gick till strid med dem.

jag föddes med den neurologiska sjukdomen cerebral pares, särskilt den typ som kallas spastisk diplegi. Cerebral pares (eller CP, som det förkortas) yttrar sig på olika sätt i varje person som har det. I mitt fall, jag går med stel gång och trötthet mer lätt och har svårt att gå långa sträckor. Även om jag ville smälta in med alla andra, jag kunde inte. Med facit i hand, det är inte en sträcka att visa mitt behov av att titta udda som ersättning för fysiska skillnader.

för Att hålla min gång stadigare, jag bär anpassad wraparound fot-ortoser. Mina är gjuten av robust plast och fästs med Kardborreband. De håller mina fötter och förbättra min balans. Men ortoser också lägga till bredd och bulk och minska de gemensamma flexibilitet, vilket kan göra att hitta söta skor en knepig. Och så är det min mamma och jag var, försöker stoppa Dr. Martens på fötterna, fast att de skulle passa över mitt inlägg. Så småningom, efter mycket svett och svordomar, som de gjorde — och jag kom upp från butiken triumferande, stövlar i hand: en bona fide badass.

Denna erfarenhet var dock långt från min första sko trauma. I 1994, jag hade operation är känd som en selektiv dorsal rhizotomy, vilket innebar att kapa sensoriska nervfibrer som cirkulerar felaktiga signaler från mina muskler. Denna förbättrade min fysiska flexibilitet och muskel kontroll oerhört, även om de spöken av dessa nerv-fiber vägar kvar, återspeglas i min ojämn gång. Jag var också utrustad med ytterst bred fot-ortoser som krävs för mig att köpa skor för män många storlekar för stora. Jag började på high school bär dessa stora, otympliga sparkar, en djupt pinsamt mode debut för en ödmjuk nybörjare.

1980-och 90-talet var annars en stressfri tid för en ung flicka med utmanande sko behov. Innan köpa guld-glitter Docs, jag har redan använts ett par vanliga svarta Dr Marten stövlar som min “snygga” skor för band, konserter och andra evenemang. Efter allt, 90-talet rockstjärnor beundrade jag bar dem. Under 80-talet, samtidigt surfade jag på Dag-Glo mode våg av gungande Converse All-Stars i rött, gult och turkost, och L. A. Redskap high-tops med färgglada skosnören vriden som DNA-strängar. Alla dessa läckra stilar också var bred nog att rymma ortoser — en extra bonus.

jag kom upp från butiken triumferande, stövlar i hand: en bona fide badass.

Vid andra tillfällen, jag dragit sig undan smarta val för den skull mode. I grundskolan, jag hade tannish-bruna loafers med skosnören knutar i ändarna, vilket gör dem de facto slip-ons som inte erbjuder mycket i form av stöd. Och i femte klass, jag bad mina föräldrar att köpa mig spetsiga svarta lackskor prydd med spetsar gjorda av tjocka, band-liknande material. Skorna var hala och smala och skickade min balans ostadigt, men jag brydde mig inte. Det året, popularitet kastsystemet hade börjat bosätta sig som lager av sediment, och jag kunde känna mig själv att halka ner i sprickor. Alla coola tjejer hade dessa skor, och jag ville vara mer som dem, åtminstone på ytan. Jag var trött på att känna annorlunda.

När jag växte upp och nått dating ålder och därefter, skor blev mer av en kil fråga. Jag var (och är) fysiskt inte kan ha höga klackar. Det närmaste jag kom var i college, när jag bar strappy svart sandaler ställa några tum från marken. Annars, min go-to formella skor är ett par svarta Saucony Jazz ursprungliga sneakers (för män storlek åtta eftersom de är större, tack så mycket). De är bekväma och läckra, men de är inte lika komma hit som ett par färgglada pumps.

jag har mycket komplicerade känslor om dessa begränsningar. På en grundläggande nivå, de hämmar mina kläder. Långa kjolar med sneakers ser hemsk ut, vinter stövlar är omöjligt att hitta, och glöm bär nätta kattunge klackar med skinny jeans. Ett sådant sätt att hinder inte bara ytligt: I hög profil pop kultur, höga klackar förbli en status symbol sammanflätade med kvinnor är önskvärt. Para ihop sneakers med kjolar är söt, kanske sportig och söt, men inte uppfattas som konventionellt sexig.

På en djupare nivå, jag är vemodigt att jag aldrig fick chansen att utforska en viktig aspekt av den kvinnliga könsuttryck. Från en ung ålder, flickor lär sig genom leksaker, populärkultur, och även mammas garderob som höga klackar representerar glamour och kvinnlighet. Få din första par högklackade skor är en rite of passage, en symbolisk övergång till kvinnligheten. Med endast flyktigt smaker av denna ritual är alienerande, det är som att vara utestängda från hela det kulturella samtalet. Denna isolering är inget nytt: Funktionshinder innebär ofta lämnas av fysiska aktiviteter eller inför transport och navigering hinder som många andra inte har. Känslan av att vara på utsidan och titta in blir inte lättare med tiden eller i vuxen ålder.

I en perfekt värld, högklackade skor skulle representera förtroende, kompetens och makt över hela kön kontinuum. Det är kanske därför jag ursprungligen drogs mot Dr Martens: stövlar var (och är) i sig kön-agnostiker och erbjöd mig frihet från binärer samtidigt som tuff-som-naglar faner jag inte kunde hitta i vanliga kvinnors skor. Även om jag kände mig osäker på nästan varje aspekt av mitt liv, Dr Martens hjälpte mig minst fake självförtroende.

känslan av att vara på utsidan och titta in blir inte lättare med tiden eller i vuxen ålder.

Tillbaka i den moderna världen, under de senaste veckorna, jag började bryta i ett par nya sulor något bredare än min gamla. I processen, det är klart att svarta New Balance sneakers är ett bättre alternativ än min älskade Saucony Jazz sparkar. Pension ännu en annan stil av sko har varit bitterljuv, eftersom det påminner mig om varför jag slutade så småningom att bära mina Dr Martens: Min ortoser genomborrade mjukt läder av min svarta paret, som krävs för tillfälliga förstärkningar som inte helt ta, och min guld-glitter Docs gjorde aldrig att känna sig väldigt bekväm.

Fortfarande, jag kan inte stå ut med att en del med min en-av-en-slag stövlar. Även om det är tveksamt att de skulle passa mig idag, de utgör en länk till en ärtig version av mig själv att jag inte vill förlora. Jag vet att jag inte är ensam om att känna vemodigt för denna yngre själv — efter att alla, under de senaste månaderna, Dr Martens rullas ut stövlar tryckt med New Order och Joy Division konst, som fetishizes nostalgi för en mycket specifik fläkt nisch. Tillbaka på 90-talet, kände jag mig som en del av något större än mig själv när jag bar Dr Martens — kanske den alternativa tidsandan eller en ungdomsrörelse som bygger på omfamna konstig. Det spelade ingen roll att jag inte kunde bära snygga skor. Jag tillhörde.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply