Sho February 19, 2019

Medium: Har skriver dessa berättelser för cirka 30 år faktiskt påverkas din fantasi på ett sätt? Har gjort det du ser på världen med en gimlet öga, eller inte alls?

R. L. Stine: Nej! Nej, ser du, jag tror att dessa böcker är roliga. Jag tror att skräck är roligt. Skräck får mig att skratta i en biosalong. När hajen kommer upp och börjar äta den unge, jag är på teatern skrattar. Jag bara aldrig bli rädd. Det är något som saknas i min hjärna där om jag läser en Stephen King roman eller jag är på en skräck film, jag skrattar bara. Skriver det här har egentligen inte påverkat mig alls. Jag bara, jag tycker att det är roligt. I Gåshud, varje kapitel slutet är en punchline.

Du redigerade Solur vid Ohio State, följer i fotspåren av den store humoristen James Thurber. Tror du att du skulle kunna ha lidit en karriär att göra barnen skratta i stället för att göra dem skrika?

jag gjorde det för ett tag. Jag skrev om 100 skämt böcker. Jag gjorde faktiskt en levande vilja det. Jag hade en humor tidningen på Skolastiska för 10 år kallat Bananer som jag skrev. Men ingenting kan fastna på. De tyckte inte om roliga saker också.

Det är mer av en marknad för larmrapporter.

Ja. Min allra första skräckroman för tonåringar kallades Blind Date. Jag skulle aldrig skrivit något. Jag har aldrig planerat att skriva skräck. Och det var nummer ett på Publishers Weekly – listan. Jag hade aldrig varit nära att lista, och jag ville inte förstå det. Jag gjorde skolbesök efter och sade: “Varför? Varför gillar du dessa böcker?” Och varje gång barnen skulle säga, “Vi tycker om att vara rädd.” Och jag har varit skrämmande ända sedan dess.

“jag var mycket rädd barn, bara rädd för alla typer av saker… jag var väldigt blyg. Det var ett fruktansvärt sätt att växa upp på.”

jag har alltid tyckt att dina böcker som spänningen rider på en nöjespark. Det finns en påtaglig känsla av obehag och fara, men du är i huvudsak säker.

Har du någonsin styrt bort från det och insåg att du har gått över gränsen till alltför skrämmande territorium?

Nej, inte alltför skrämmande. Jag är ganska konservativa och många gånger mina redaktörer säger till mig att göra det mer skrämmande, att verkligen hype upp det. Jag är lite försiktig. Jag vet inte verkligen vill skrämma barnen.

Men en gång i en Rädsla Street bok, tror jag det heter Bästa Vän, den goda flickan tas ut som en mördare på slutet. Det var bara för ett skratt—bara för mig. Jag hade mördaren komma undan utan straff och den goda flickan tas ut som en mördare.

Det är lite mörkt, Bob”.

Ja. Ett olyckligt slut, vilket jag aldrig gör. Och att boken hemsökt mig. Läsare vände på mig omedelbart. Jag fick ett mail: “R. L. Stine, är du idiot. Hur kunde du göra det? Du idiot. Varför skrev du det?” Och jag skulle gå och göra skolbesök för månader och händer skulle gå upp. “Varför gjorde du skriva den där boken…?” De hatade det. Och dessa barn skrev och sa: “ska du skriva en uppföljare till slut historien?” De kunde inte acceptera ett olyckligt slut, så jag skrev en uppföljare till avsluta historien. Jag har aldrig gjort det igen.

Har du tänkt på konsekvenserna av det?

Det är bara inte vad de vill ha. De vill inte vara kvar i luften efter att de har haft alla dessa larmrapporter.

De behöver för att komma tillbaka på ett säkert sätt ner från berg-och dalbana.

Ja. De vill verkligen det.

Men jag förstår vid ett tillfälle att du kanske gick lite för långt.

Den Flicka Som Grät Monster du ville ha monstret för att äta barn.

Jane [Stine hustru och redaktör] trodde inte att det var lämpligt. Det är den enda gången jag kan komma ihåg. Så vad jag gjorde, jag satte in en skål med levande sköldpaddor på bibliotekarie-och utflyktsdisk, och varje gång på ett tag, monster skulle ta en sköldpadda och tugga upp det.

Ganska obehagligt.

Det är crunchier än ett barn. Det är typ av mer motbjudande än att äta en unge.

barn känner sig modig, tror du? Läsa skrämmande historier som ett slags vaccin mot verkliga rädslor?

jag fick prata med en barnpsykolog i LA en gång som berättade för mig att han hade en patient, en flicka som var en mycket rädd liten, och att hon skulle komma in och bara recitera tomter till Rädsla Street böcker. Han tyckte det var att hjälpa henne att komma över denna rädsla. Men jag vet inte, jag tänker inte på det. När du skriver en berättelse, du är bara att skriva en berättelse. Det hela kommer som en överraskning. Alla dessa föräldrar på boksigneringar komma upp och säga, “Du förändrade mitt barns liv. De läste inte innan dig.” Som författare är du inte riktigt tycker om det.

Men bara för att återkomma till detta tema för att skrämma barn—världen i sig är en ganska skrämmande plats.

Det är. Det är en väldigt skrämmande plats för barn.

Hur mycket tycker du om den roll Gåshud i den världen?

Min enda regeln är att de måste veta att vad som händer i den här boken kan inte hända. De vet att det är en fantasi. Och då kan jag göra det ganska skrämmande. Det finns inte några riktiga världen skrämmer i boken. Det finns ingen kidnappning, eller skilsmässa, eller något. Inga riktiga världen grejer. Det är en flykt från den verkliga världen saker.

Gör en hel del vuxna kommer upp till dig och uttrycka sin skuld till dig?

Åh, jag hör det. Du vet, när jag gjorde Comic Con förra året hade jag denna långa rad av människor, och varenda en av killarna sa: “Du är min barndom. Du var min barndom.” Att du aldrig blir trött av att höra det. Det är liksom alltid lite av en chock, men jag hör den hela tiden. Vi har fångat det. Vi hade bara tur.

“jag får underbara meddelanden från [tidigare läsare]. En hel del av dem säga, ” Tackar dig för att få mig genom en svår barndom.’ Jag har hört att en hel del.”

Du gjorde en Masterclass, och i det att du sade att skriva ska inte vara något man slav under. Det ska bli kul.

När jag är på en författare ” i kontrollpanelen eller något och dessa killar som säger “Åh, du skriver är så svårt. Mina barn är inte tillåtet någonstans i rummet när jag skriver.” Jag hatar det. Jag bara hatar det.

De säger också att skriva bör vara djupt känt. Att det måste komma från ditt hjärta.

det är en annan sak. När författarna kommer till skolor och berätta för barnen, “att Skriva från ditt hjärta.” Dessa barn kommer aldrig att skriva igen! Jag säger till barnen: “jag har skrivit 330 böcker, inte en enda en från mitt hjärta. Inte en enda! De är alla skrivna för att underhålla en publik. Det är det.”

Du säger det, men hur kontakten har du med ditt inre barn när du skriver? Och i kontakt med rädslor av ditt inre barn?

Mitt inre barn är en mycket rädda barn. Jag menar, jag var en mycket rädd liten, bara rädd för alla typer av saker. Jag brukade cykla runt kvarteret och kom tillbaka på natten och tror att det var någonting som lurar i garaget, det var något som väntar på mig, och jag bara kastade min cykel i garaget och sprang in i huset. Jag var rädd för att simma. Jag ville inte simma ut, låt gå för den sidan av poolen—tills jag var 12. Jag var väldigt blyg. Det var ett fruktansvärt sätt att växa upp.

jag tror det är därför jag stannade i mitt rum och skriver. När det var dags att skriva dessa böcker, jag kunde rita på det och kom ihåg att känslan av barnslig panik. Så, på det sättet, jag tror att det hjälpte mig att skriva Gåshud.

Är en outsider i allmänhet hjälpte också?

Min familj var väldigt fattig. Vi bodde på kanten av en mycket välbärgad förort i Columbus. Governor ‘ s mansion var två kvarter bort. Vi brukade trick eller behandla på the governor ‘ s mansion. Men min familj bodde i en liten, liten vit tegel hus, fem av oss. Min Pappa var en blue collar worker, lastning av lastbilar. Hans bästa år han gjorde $9,000, och här var vi i utkanten av alla dessa herrgårdar, och alla barnen på skolan är alla rika. Jag har alltid känt sig som en utomstående. Jag tror att en del av det, som du vet, är att du blir observatör, du titta på saker.

Vad är volymen av din produktion nu i förhållande till höjden av Gåshud dagar?

Detta är en typ av inte alltför trovärdigt, men på höjden av Gåshud och Rädsla Street, och de gingo båda ut varje månad och att jag skulle skriva en gång i två veckor. Jag vet inte hur vi gjorde det. Jag var yngre, men jag tror det var för att det var så spännande. Jag skulle skrivit i 20 år. Jag menar att jag inte var en ung kille och ha den typ av framgång som plötsligt var så spännande. Jag tror att det höll mig uppe. Jag fick göra 20 sidor per dag. Så jag skulle kunna skriva en Gåshud bok i åtta dagar, och sedan gå vidare till Rädsla Street. Kan inte göra det nu. Jag är lite förvånad över mig själv att bara säga det.

Och nu?

jag göra fyra Gåshud böcker om året och jag har gjort två Rädsla Gator och sedan ytterligare ett par projekt, grafiska romaner. Sju eller åtta saker.

Ingenting att nysa på.

Det är som att vara på semester jämfört med 90-talet.

Är det en tid när du tror att du kan hänga upp hat?

Människor aldrig användas för att ställa mig den frågan! Det är först nyligen. Varför är det så? Barnen frågar det också. “Ska du sluta?” Jag tror inte att författarna går i pension. Jag tänker på Robert B. Parker, som bara föll död på tangentbordet. Jag tror att det är vägen att gå. Hur som helst, jag skrev bara på att göra sex mer Gåshud böcker. Kanske några av dem kommer att vara postumt, jag vet inte.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*