Vad Fattigdom Lärde Mig Om Att Vara “För Generös” – Medlem Har Berättelser – Medium

jag var fem år gammal, när min mamma tog med mig till kusten. Hon sa att hon behövde en do-over. Vi börjar på nytt, med inga ägodelar, inga leksaker, inga möbler. Hon sa att vi hade tomma händer, så att vi kunde fånga upp nya välsignelser.

Vi också hade tomma fickor, och hon hade inget jobb. Hon skulle drack hela vårt liv bort, och spriten hade lämnat oss spolas upp i en liten badort som heter Rockaway, Oregon. Hon hoppades att havet skulle fånga hennes tårar och lossa hennes kedjor.

Min mamma älskar havet. Hon är mer sig själv när det är i närheten. Hon tror att det ser och vet, att det går och känns. Det inspirerar hennes förundran och rädsla. Hon frossar i den osäkerhet som det kan bli arg som helst och ta liv mot sin vilja. Till min mor, havet är Gud.

“vill du inte någonsin ta det för givet, Krissy,” hon skulle säga till mig. “När du tittar på havet, kom ihåg att det finns alltid något som är större än du. Respektera henne.”

Sommaren hade just avslutats och den pittoreska kuststaden hade börjat att vika upp. Vi hittade en liten stuga—verkligen ett motell rum med ett pentry. Vi har aldrig sagt att det var vårt hem; det är åt oss, det var bara “Nummer Sex.” Min mamma betalade första månadshyran, skrev in mig på dagis ett kvarter bort och köpte oss en säck potatis och lite ketchup. Och vi började vårt nya liv.

jag minns inte att bli upphetsad om skolan. Det verkade så oseriöst, och jag trodde jag skulle vara att få ett jobb. “Jag kunde få ett papper rutt,” jag berättade för min mamma en natt när vi gick tillbaka till Nummer Sex från telefonkiosk, där hon hade ringt min pappa och bad honom att skicka $75 barn stöd in. Han lovade att han skulle skicka det så snart som möjligt, men jag visste att potatisen var slut.

Min mor har sökt arbete, men den bil som vi skulle användas för att få till staden hade brutit ned, och det fanns bara två eller tre restauranger inom gångavstånd från Nummer Sex. Hon ville inte att få ett jobb i en bar för att hon försökte innerligt att sluta dricka.

Kanske två veckor gått och fortfarande inga barn in—inga pengar alls. Jag satt vid köksbordet en kväll, titta på Walter Cronkite leverera evening news med sin objektivitet och journalistiska integritet. Han sa något i stil med “Här är nyheterna på detta suppertime.” Jag minns detta eftersom jag var så förvånad över det. Hans ord var annars så torr, så uppmätt, men hans omnämnande av att det är middagsdags var nästan vänlig. Jag undrade om han kunde se oss, hur visste han att det var dags att äta?

Min mamma var stirrar ut genom fönstret med ryggen mot mig. Jag sa till henne, “Väl? Han har rätt. Det är middagstid. Rätt, Mamma?” Jag trodde jag var smart i att fånga Cronkite uppriktighet.

Hon släppte ut en suck. Utan att vända, sade hon, “ser du ut det? Dessa människor har låtit sin trädgård växa över. Den kål har gått till frö som nu. De skulle aldrig vet eller bryr sig om jag bara tog över och tog för dig.”

brusande i hennes röst skrämde mig. Hon vände sig mot mig och torkade hennes ögon. Med en blick så kall att jag trodde att hon kan ha varit arg på mig, sade hon, “Om jag var en tjuv, jag skulle gå dit och stjäla de ruttna kål för dig. Men jag är inte en tjuv.”

Utan ett ord, hon passerade mig och gick ut genom ytterdörren Nummer Sex. Hon lämnade den öppen, och jag följde henne. Hon gick ner fem stugor och knackade på dörren till Nummer Ett—en större stuga, där en gammal man och kvinna bodde. Även om de var våra grannar, vi hade ingen aning om vem de var. Den gamla damen öppnade dörren, och jag vävde runt min mamma så jag kunde se in.

“Detta är min dotter, Kristine,” min mor sade. “Vi har ingen mat. Hon hade ingenting att äta, men potatis i en månad, och nu har vi inte ens har några av dem kvar. Jag bryr mig inte om mig själv, men kan du vara snäll och ge henne något att äta?”

Den gamla kvinnan var kort och knubbig med mörk hy och svart hår vrida runt hennes huvud. Hennes namn var Anita Vanover. Hennes make var en lång vit man som var precis som kallas Van. Jag kunde se in i deras stuga, bordet var dukat, och Anita och Van var uppenbarligen bara sitta ner för att äta. Dofterna kommer från insidan fick mig att dregla.

jag minns inte Anita säger något till min mamma eller ens fråga sin man först om hon kunde ge oss något, men jag minns henne packa upp hennes bord: ugnsstek, morötter, såsen, potatisen. Hon räckte det till min mamma.

Det visade sig att paret hade vänner som ägde en av de restauranger där min mamma hade försökt att få ett jobb. Anita talade till dem, och de anställde henne. Anita och Van blev min vaktmästare i kväll.

De räddade min mor och mig.

I det ögonblicket, men jag tror inte att Anita och Van trodde att de var rädda liv eller för alltid ändra sökvägen för ett barn. Jag tror att de trodde att de gjorde vad de hade tänkt att göra när en kvinna med en liten flicka kommer till dörren och säger att hon måste äta. Vad mer behöver sägas eller göras? De kanske tänkte att det är bara mat.

Anita gav så enkelt och så snabbt att jag tvivlar på att hon någonsin tänkte på det igen. Men att man nu lärt mig en läxa om att ge som att jag aldrig har glömt. Det kom en dag, 30 år senare, när jag gick på den lektionen på mina egna barn.

Min dotters skola hade en food drive, och hon var jätteglad för att samla mat för det. Även på 10 år gammal, hon hade en stark känsla av gemenskap. Hon ville vara antingen en polis så att hon kunde hjälpa människor eller en astronaut så att hon kunde skydda planeten från egensinnig asteroider. Vi var tvungna att hålla henne från att titta på nyheterna eftersom det flyttade henne till den punkt av tårar. Hennes hjärta skulle gå sönder för det mänskliga tillståndet.

Hon gick till vårt skafferi och började uppsamlare upp konserver och torra varor. Allt medan hon talade. “Åh, jag ska sätta i den gröna bönor, jag gillar inte dem… jag ska spara Kraft makaroner och ost. Vi kan ge dem några no-name märke.” Och jag insåg att min dotter—som generösa och bra som hon redan var, visste inget om att ge. Jag kände mig som jag hade lärt henne ingenting.

Hon visste inte om Anita och Van. Hon visste inte om Nummer Sex. Hon visste inte att hon kunde se ansiktet på en hungriga barn om hon tittade länge nog på sin egen mor.

Så jag berättade för henne. Jag berättade för henne att min dagis lärare trodde att jag var “efterblivna”, eftersom jag var så hungrig att jag inte prestera bra i skolan och var alltid långsammare än resten av klassen. Jag berättade för henne att Anita skulle det bara ha gått till hennes skåp och gjort mig till en jordnötssmör smörgås, och min mamma och jag skulle ha varit så tacksam. Men det gjorde hon inte. Hon gav det bästa hon hade.

Det största problemet med fattigdom är skam som kommer med det. När du ge det bästa du har till någon i nöd, översätter det till något mycket djupare till mottagaren. Det innebär att de är värda.

Om det inte är bra nog för dig, det är inte bra nog för dem som är i behov heller. Ge det bästa du har inte mer foder än en tom mage—det föder själen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply